TeliaSonera skrotar det fasta telenätet

Över hundratusen personer kan stå utan bredband då TeliaSonera har återupptagit sina planer på att riva det fasta telefonnätet på landsbygden. Officiellt har TeliaSonera gått ut med att 50 000 abonnenter kommer att beröras fram till år 2014 då nedmonteringen ska vara genomförd.

Men tidningen Veckans Affärer har tagit del av interna uppgifter med betydligt högre siffror. TeliaSonera räknar själva med att mellan 100 000 till 150 000 abonnenter kommer att drabbas. Målet är att alla på landsbygden ska bli av med sin fasta telefoni.

Operatören vill så snabbt som möjligt riva ned det fasta telefonnätet för att kunderna istället ska gå över till mobila lösningar som är lönsammare. Problemet för TeliaSonera är att deras egen lösning kallad ”fastmobil” på de flesta platser inte klarar regeringens bredbandskrav på hastigheten 1 Mbit/s som gäller från december 2011.

Det verkar som att många landsbygdsbor får sätta sitt hopp till att någon annan leverantör kan leverera mobilt bredband och telefoni till dem.

Copyright © 2012 Cyberix AB